29 Απριλίου, 2017

5



Ο ΤΕΟ ΚΟΙΤΑΞΕ τον αναίσθητο ανθρωποφάγο στο πίσω μέρος του περιπολικού. Είχε κοψομεσιαστεί για να τον σύρει εκεί μέσα. Του είχε περάσει χειροπέδες και επιπλέον θα τους χώριζε το κοτετσόσυρμα που είχε εγκαταστήσει μόνος του ανάμεσα στα μπρος και τα πίσω καθίσματα του οχήματος αφού το κράτος είχε κάνει περικοπές στα κονδύλια για τα Σώματα Ασφαλείας και δεν είχε εγκρίνει κανονικό περιπολικό στο Λόνλι Γουίμενς Γκρόουβ. Πολιτικοί! Δεκάρα δεν έδιναν για τον κίνδυνο που διέτρεχαν από παράφρονες κανιβάλους οι άνθρωποι που πρόσφεραν κοινωνικό έργο και θυσίαζαν την...

"Μάικ Άλφα Λίμα Άλφα Κίλο Άλφα Τάνγκο Έκο Όσκαρ! Μάικ Άλφα Λίμα Άλφα Κίλο Άλφα Τάνγκο Έκο Όσκαρ!" φώναξε μια βροντερή φωνή από τον ασύρματο του περιπολικού. "Μάικ Άλφα Λίμα Άλφα Κίλο Άλφα Τάνγκο Έκο Όσκαρ!"

O Τεό άρπαξε το μικρόφωνο. "Αρχηγέ, εσύ; Τι είναι αυτά που τσαμπουνάς;"

"Δεν αναγνωρίζεις το διεθνές φωνητικό αλφάβητο, ρε κιορατά; Είσαι και ντέπιουτι, γαμώ τη ρίζα σου! Βάλε στη σειρά τα αρχικά να καταλάβεις!" βρυχήθηκε ο Άντονι Τζουγκανάτο από τον ασύρματο.

"Μάικ Άλφα Λίμα Άλφα Κίλο Άλφα Τάνγκο Έκο Όσκαρ" επανέλαβε ο Τεό. "Δηλαδή ΜΑΛΑΚΑΤΕΟ... Ε, ναι, και; Τι είναι το ΜΑΛΑΚΑΤΕΟ;" ρώτησε απορημένος.

"ΜΑΛΑΚΑ ΤΕΟ! Να τι είναι, διαόλου φύτρα. Είπα το δεσπότη Παναγιώτη μέχρι να πάω στο "Τορνευτό Καπούλι" με τα πόδια και να γυρίσω επειδή έφαγες τα λεφτά της μπενζίνας. Έλα πίσω και θα σε κανονίσω."

"Αρχηγέ, αν ακούσεις τι έχω να σου πω θα μου στήσεις άγαλμα. Έχω συγκλονιστικά νέα!" είπε με αυτάρεσκο ύφος ο Τεό.

"Σοβαρά μιλάς ή με κογιονάρεις; Έμαθες τίποτα από την Άννι Γουίλκς;"

"Ρε ποια Άννι Γουίλκς και κολοκύθια στο πάτερο! Συνέλαβα το δολοφόνο του Άντριου Χάτζι! Και έχει φάει κι άλλους!"

"Θα βουρλιστώ! Λες αλήθεια, βρε; Μπράβο, λεβέντη μου! Εύγε, παλικάρι μου! Συγχαρητήρια, αετέ νυχάτε μου! Τι επιτυχία για το τμήμα μας! Φέρ' τον γρήγορα εδώ. Ποιος είναι;" ρώτησε περιχαρής ο Άντονι.

"Ο Τζον Καραλάμπι" απάντησε ο Τεό.

"Τι λες, βρε γλαροδόλωμα; Είσαι για τα σίδερα, ντενεκέ ξεγάνωτε; Είσαι ντιπ νιόνιος; Ο Τζον είναι αρνί του Θεού, δεν έχει πειράξει ούτε μύγα, όχι να σκοτώσει άνθρωπο. Άσ' τον ελεύθερο γιατί..."

"Αρχηγέ, έρχομαι εκεί με τα πειστήρια!" είπε ο Τεό και έκλεισε θιγμένος τον ασύρματο στα μούτρα του σερίφη. Μπήκε στο περιπολικό και το έβαλε μπροστά. Ο αρχηγός τον είχε για κουραδομηχανή που δεν έκανε τίποτε άλλο από το να τρώει, όμως θα του έδειχνε αυτός και... Από το να τρώει, ε; Χμμ... Εξαιτίας του μαλάκα του κανιβάλου θα έχανε το στιφάδο της Άννι Γουίλκς. Ίσως έπρεπε να περάσει μια βόλτα από το "Αλέγκρο Τσουκάλι", ούτως ή άλλως ο μακελάρης ήταν αναίσθητος οπότε...

"Lex malla, lex nulla!*" είπε μια φωνή πίσω του.

Ο Τεό έβγαλε μια τσιρίδα που μπορούσε να συναγωνιστεί έναν κόντρα τενόρο και τινάχτηκε δέκα πόντους πάνω από το κάθισμά του. Κοίταξε έντρομος πίσω του και είδε το σίριαλ κίλερ να τον κοιτάζει με το απαθές, ανατριχιαστικό βλέμμα μιας κόμπρας.

"Πώς το 'πες αυτό, βρε ανθρωπόμορφο κτήνος;" ρώτησε αγριεμένος όταν βεβαιώθηκε ότι ο Καραλάμπι φορούσε ακόμα τις χειροπέδες του και δεν αποτελούσε απειλή.

"Timendi causa est nescire."**

"Τι είναι αυτά που λες, ρε; Πουλάς τρέλα για να τη σκαπουλάρεις; Δε με ξέρεις καλά εμένανε. Θα σαπίσεις στη φυλακή."

"Dum spiro spero."***

"Καλαααά..." είπε ο Τεό. Έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα θα το έχανε τελικά το στιφάδο. Δεν μπορούσε να πάει στο "Αλέγκρο Τσουκάλι" με το Χάνιμπαλ Λέκτερ στο περιπολικό να λέει αλαμπουρνέζικα. Έκανε αναστροφή και πήρε το δρόμο για το αστυνομικό τμήμα.



***

Τρεις ώρες αργότερα, ο σερίφης είχε ενημερωθεί για τα καθέκαστα, το τσουβάλι με τα απομεινάρια είχε μπει στη συντήρηση του ψυγείου του Α.Τ., δίπλα στον εσπρέσο μπαμιάτο που είχε φέρει η ζωντοχήρα για τον Άντονι -ένα αηδιαστικό πρασινοζούμι με γάλα-, και ο Καραλάμπι βρισκόταν πίσω από της φυλακής τα σίδερα, δηλαδή στο μοναδικό κελί του τμήματος, απέναντι από το γραφείο του Τζουγκανάτο, φορώντας έναν ζουρλομανδύα που τους είχε κάνει δωρεά ο Σύλλογος Κυριών του Λόνλι Γουίμενς Γκρόουβ για τις δύσκολες περιπτώσεις κρατουμένων -και ο οποίος μέχρι τώρα δεν είχε χρειαστεί ποτέ. Συνέχιζε να μιλάει ακατάληπτα, αν και ο σερίφης διαβεβαίωσε τον Τεό πως ο Τζον μιλούσε λατινικά.

"Πιστεύω πώς έπαθε γλωσσολαλία" αποφάνθηκε ο Άντονι.

"Τι είναι αυτό; Είναι μεταδοτικό;" ρώτησε ανήσυχος ο ντέπιουτι Στάμος.

"Μπα που να σε σηκώσει ανεμορούφουλας και να μη σε φέρει πίσω. Αστοιχείωτε! Η γλωσσολαλία είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο το υποκείμενο αρχίζει να μιλάει μια γλώσσα που πρωτύτερα δε γνώριζε" εξήγησε αγανακτισμένος ο σερίφης. Δε φτάνει που έπρεπε να πιει το σιχαμερό βατραχοχυμό της ζωντοχήρας, είχε και τον Τεό να ρωτάει μωρίες. "Επικοινώνησα με το δόκτορα Ζαγκαρόλα. Θα έρθει αργότερα να εξετάσει τα απομεινάρια και τον Τζον. Δε χωράει ο νους μου ότι έκανε τέτοιο πράγμα ο ξηνταβελόνης. Μήπως τον χτύπησε παράνοια, σχιζοφρένεια, σεληνιασμός... έλλειψη βιταμίνης Β12; Γύρευε από πότε έχει να φάει κρέας και ψάρια. Όπως και να'χει, ο δόκτωρ πιστεύει ότι με την κατραπακιά που του 'δωσες σείστηκε ο εγκέφαλος και έχουμε αυτό το φαινόμενο. Άκου δω" συνέχισε ο Άντονι. "Ο Ζαγκαρόλα πρότεινε να φέρουμε στον κρατούμενο αγαπητά του αντικείμενα από το σπίτι του μήπως έτσι επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Πετάξου στη χαμοκέλα του και φέρε ό,τι μπορείς."

"Και πού ξέρω γω ποια είναι τα αγαπημένα αντικείμενα του Καραλάμπι, αρχηγέ;"

"Μπα που να σε παρασύρει το ρέμα και να σε βγάλει στο Τιμπουκτού! Βοηθός σερίφη είσαι, κάτι θα σκεφτείς. Άντε, σβέλτα. Πάω να βρω τη μοσκιά μου. Αυτή θα ξέρει λατινικά, να μας βοηθήσει στη διερμηνεία. Α! Και δώσ' μου πίσω τα λεφτά για τη μπενζίνα μη σου μπάσω το διάολο μέσα σου!"

Όταν ο σερίφης έφυγε για το μαγαζί της ζωντοχήρας, το πετ-σοπ "Γάτα με Πέταλα", και ο Τεό έμεινε μόνος, κοίταξε χολωμένος τον Καραλάμπι. "Σκουλήκι! Υπάνθρωπε! Αντίχριστε! Λερναία Ύδρα! Βουρδούλακα! Εσύ κατασπάραξες τόσο κόσμο και γω θα μείνω νηστικός εξαιτίας σου. Μαύρη να 'ναι η ώρα σου!"

"In cauda venenum...****" είπε ο Τζον.

Ο Τεό του 'ριξε ένα φάσκελο και έφυγε για να βρει τα αγαπημένα αντικείμενα του Χασάπη του Γκρόουβ.



***

Ο Άντονι επέστρεψε χολοσκασμένος. Η Γάτα με Πέταλα ήταν κλειστή και η ζωντοχήρα άφαντη. Ποιος φυσιολογικός καταστηματάρχης βάζει λουκέτο στο μαγαζί και εξαφανίζεται σε εργάσιμες ώρες; Πού είχε πάει. Τι έκανε; Και το κυριότερο, με ποιον το έκανε; Εκεί που τον έζωναν τα μαύρα φίδια μπήκε μέσα ο Τεό κουβαλώντας παραμάσχαλα ένα χαρτοβικώτιο, ενώ στο άλλο χέρι κρατούσε ένα αγγούρι.

"Τι χάλια είναι αυτά;" είπε κατάπληκτος ο Άντονι. Η στολή του Τεό ήταν γεμάτη ιστούς από αράχνες, σκόνες και γατότριχες. "Και τι αγγούρι είναι αυτό;"

"Καλυβιώτικο νομίζω" απάντησε ο ντέπιουτι κοιτάζοντας το λαχανικό με βλέμμα αξιολόγησης.

"Εννοούσα γιατί το 'χεις μαζί σου!"

"Για να το φάω, για τι άλλο; Για ποιον με πέρασες; Το βρήκα στο σπίτι του ανώμαλου και το πήρα για να μην πάει χαμένο. Έκανα μια έρευνα στην παράγκα και όταν κατέβηκα στο κατώγι μου όρμησε μια στρατιά από γατιά. Αναρωτιέμαι τι τα θέλει τόσα γατιά. Μήπως τα τρώει κι αυτά;"

"Μην προτρέχεις σε συμπεράσματα. Ο Λίνκολν Ράιμ έχει πει πως η απάντηση βρίσκεται στη λεπτομέρεια."

"Ποιος είναι αυτός;" ρώτησε εντυπωσιασμένος ο Τεό.

"Ο καλύτερος αστυνομικός ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης και ένας σπουδαίος εγκληματολόγος. Ο πρωταγωνιστής στο "Συλλέκτης Οστών", σε σκηνοθεσία Φίλιπ Νόις. Τον έπαιζε ο Ντένζελ Ουάσιγκτον. Λοιπόν, πάω για κατούρημα. Βάλε τα αντικείμενα στο κελί του Καραλάμπι και όταν γυρίσω θα τον βγάλουμε στο προαύλιο να τον χτυπήσει ο αέρας. Το σύστησε ο δόκτωρ Ζαγκαρόλα."

Επιστρέφοντας από την τουαλέτα, ο Άντονι μπήκε στο γραφείο του και του κόπηκαν τα ήπατα καθώς είδε απότομα μπροστά του ένα τέρας της κολάσεως, το μαυριδερό πρωτοξάδερφο του Κθούλου. "Παναγία Μπουρμπουρέλω, βοήθησέ με!" φώναξε.

"Εγώ είμαι αρχηγέ" είπε μια πνιχτή φωνή.

Ο Άντονι συνειδητοποίησε ότι το τέρας ήταν ο βοηθός του, που φορούσε ένα μαύρο πλεχτό φουλ-φέις με πλοκάμια. "Τι είναι αυτό το βδέλυγμα, αφορεσμένε; Θες να πάω από συγκοπή, που να βάζεις μπουκιά από το στόμα και να βγάζεις αχινό από τον κώλο!"

"Πώς κάνεις έτσι; Είπες ότι θα βγάλουμε τον ανθρωποφάγο στο προαύλιο. Στην τηλεόραση οι ειδικοί φρουροί φοράνε φουλ-φέις όταν μεταφέρουν τους συλληφθέντες. Μια και δεν έχω κανονικό, έβαλα αυτό που φορούσα στο μασκέ πάρτι με τις Τσέχες πέρυσι" εξήγησε ο Τεό.

"Ρουμάνες δεν ήταν;"

"Άλλο πάρτι αυτό."

Ο σερίφης αναστέναξε. Ο Τεό δεν προλάβαινε να καμακώνει γκομενάκια και εκείνος κυνηγούσε τη ζωντοχήρα που δεν τον είχε αφήσει να της πιάσει ούτε το χέρι και τον έκραζε κι από πάνω. Μα τι του έβρισκαν του μονάντερου; Αχ, μαύρη μοίρα που χαντακώνεις τα καλά παιδιά. Έριξε μια ματιά στο κελί, να δει τα πράγματα που είχε φέρει ο Τεό. Αφίσες του ΠΑΟΚ, φωτογραφίες με πορτοκαλιές, παλιά εισιτήρια από αγώνες, πέντ' έξι πλεχτά περουβιανά σκουφιά, ένα απόκομμα ΚΙΝΟ με κέρδος 100 ευρώ, μια γλάστρα με κουμκουάτ και μερικές αγριαγκινάρες. Ο Θεός να τους βοηθούσε!

"Τεό, έλα να τον βγάλουμε στο προαύλιο" είπε αποκαμωμένος. "Όταν τελειώσουμε, πάρε με τη σειρα τις ρούγες και ρώτα αν λείπει κανείς καιρό από το σπίτι του. Μάθε επίσης ποιος είδε τελευταία φορά τον Άντριου Χάτζι. Έχουμε κουπί να τραβήξουμε μ' αυτή την ιστορία."

"Quidquid latine dictum sit, altum videtur!*****" φώναξε από το κελί του ο Τζον.

Γ.Α.

(Συνεχίζεται)


ΓΛΩΣΣΑΡΙ
* Ο κακός νόμος δεν είναι καθόλου νόμος
** Η αιτία του φόβου είναι η άγνοια
*** Όσο ζω ελπίζω
**** Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά
***** Ό,τι λέγεται στα λατινικά φαίνεται βαθυστόχαστο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

16

ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ του ντέπιουτι Στάμος έτριζε και βογκούσε σαν σουμιές σε επαρχιακό γαμιστρώνα καθώς έτρεχε πολύ πάνω από το όριο ταχύτητας...